На головну   -   Редакція   -   Авторам   -   Архів номерів   -   Контакти   -   Індексація журналу UA   EN


Останній випуск

№ 2 (87), 2018


Підтримка

Видання журналу частково підтримується грантом
Американського національного інституту здоров'я
Міжнародного центру Фогаті
та Іллінойським університетом у Чикаго

Журнал

ISSN 2077-7477 (Print)
ISSN 2077-7485 (Online)

Науковий журнал з проблем медичної екології, гігієни, охорони здоров'я та екологічної безпеки

Засновник:
Державна установа "Інститут громадського здоров'я ім. О.М.Марзєєва Національної академії медичних наук України"

Періодичність виходу:
чотири рази на рік

Довкілля та здоров'яISSN: 2077-7477 eISSN: 2077-7485
Номер: 1 (85)   -   Березень, 2018   -   Сторінки: 58-63
Hygienic assessment of fungycidesm on human health influence risk after consumption of agricultural products growed in their application
VAVRINEVYCH O.P.1, ANTONENKO A.M.1, OMELCHUK S.T.1
1 O.O. Bogomolets National Medical University

АНОТАЦІЯ:
Abstract. The main component of rational nutrition is the obligatory consumption of vegetables and fruits. It is known that the use of chemical plant protection products to combat various diseases is an integral part of the intensive technology of fruit, vegetable crops and vineyards growing, but the presence of its residual amounts in food products and raw materials may lead to violations in the health of consumers.
Purpose the work was hygienic assessment of the risk of fungicides adverse effects on human health when consuming agricultural products grown in their application.
Materials and methods. The half-life periods (τ50) of the substance in plants were calculated. For this purpose, a method of mathematical modeling was used. In order to evaluate the obtained indices, we proposed the algorithm for a comprehensive assessment of the possible negative impact on human organism of pesticides in the use of agricultural products grown in their application.
Results and discussion. The results of calculations and comparison of variables showed that the values of a possible daily intake of pesticide with products were significantly lower than allowable daily intake of pesticide with products for all studied fruit and vegetable crops.
Conclusions.It was established that the magnitude of the risk of harmful effects of fungicides in the consumption of agricultural products grown during their application were 1-2 orders of magnitude lower than the allowable ones and ranged from 1,2×10-2 to 2,6×10-1.

КЛЮЧОВІ СЛОВА:
Risk,consumption, allowable, possible, agricultural products
ЛІТЕРАТУРА:
1. Глобальная стратегия ВОЗ в области рациона питания, физической активности и здоровья (Утверждена Всемирной Ассамблеей Здоровья. Резолюция 57.17 от 22 мая 2004 г.). URL : www.gnicpm.ru/UserFiles/Global_strategy_voz_diet.pdf
2. Цимбаліста Н.В., Давиденко Н.В. Стан фактичного харчування населення та аліментарно обумовлена захворюваність. Проблеми харчування. 2008. № 1–2 (18). С. 32–35.
3. Rimm E.B., Ascherio A., Giovannucci E. et al. Vegetable, fruit, and cereal fiber intake and risk of coronary heart disease among men . JAMA. 1996. Vol. 275, №6. Р. 447–451.
4. Давиденко Н.В., Смирнова І.П., Горбась І.М., Кваша О.О. Харчування і артеріальна гіпертензія. Укр. кардіол. журн. 2004. № 5. С. 2–6.
5. Черных А.М. Угроза здоровью человека при использовании пестицидов. Гигиена и санитария. 2003. № 5. С. 25–29.
6. Safe use of pesticides. WHO Technical report series. Geneva : WHO, 1991. Vol. 813. 179 р.
7. Антонович Е.А., Седокур Л.К. Качество продуктов питания в условиях химизации сельского хoзяйства. Справочник. К. : Урожай, 1990. 240 с.
8. EU – Pesticides database : Maximum Residue Levels. URL : http://ec.europa.eu/food/plant/pesticides/max_residue_levels/index_en.htm.
9. Positive List System for Agricultural Chemical Residues in Foods : Maximum Residue Limits (MRLs). List of Agricultural Chemicals in Foods. URL : http://www.m5.ws001.squarestart.ne.jp/foundation/search.html.
10. Health Canada : Maximum Residue Limits for Pesticides. URL : http://pr-rp.hc-sc.gc.ca/mrl-lrm/index-eng.php.
11. Codex Alimentarius : Codex Pesticides Residues in Food Online Database. URL : http://www.fao.org/fao-who-codexalimentarius/standards/pestres/pesticides/en/.
12. Перелік пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні. Офіційне видання. Київ : Юнівест Медіа, 2016. 1026 с.
13. Пестициди. Класифікація за ступенем небезпечності : ДСанПіН 8.8.1.002-98. Збірник важливих офіційних матеріалів з санітарних і протиепідемічних питань. Київ, 2000. Т. 9. Ч. 1. С. 249–266.
14. Методические указания по гигиенической оценке новых пестицидов : МУ № 4263-87. К. : М-во здравоохранения СССР, 1988. 210 с.
Розроблено: ІГЗ НАМНУ © Довкілля та здоров'я, 2006-2018. Усі права захищені.
Використання текстових та графічних матеріалів сайту дозволяється лише з письмового дозволу редакції.