Довкілля та здоров'я | ISSN: 2077-7477 eISSN: 2077-7485 |
Номер: 1 (81) - 2017 - Сторінки: 38-41
Гігієнічна оцінка нової норми харчування військовослужбовців АТО
Корзун В.Н.1, Болохнова Т.В.1, Марченко Д.О.2, Старощук В.Ф.2, Яжло В.С.2
1 ДУ "Інститут громадського здоров'я ім. О.М. Марзєєва НАМНУ" 2 Головне управління розвитку та супроводження матеріального забезпечення Збройних сил України
УДК: 613.2 : 613.67
РЕФЕРАТ:
Мета роботи: Розробити Технічні умови «Набори продуктів харчування польові», вивчити хімічний склад окремих продуктів і набору №15 і дати йому гігієнічну і біологічну оцінку.
Матеріали і методи: Вивчено перелік з 270 найменувань харчових продуктів і стандарти до них.
Результати: Розроблено Технічні Умови «Набори продуктів польові»: ТУ У 10.8 - 00034022 - 153 до: 2016, на підставі яких створена «Норма №15 - добовий польовий набір продуктів», визначена харчова та енергетична цінність (за вмістом білків, жирів, вуглеводів і калорійності) набору польового і набору польового посиленого. Постановою Кабінету Міністрів України від 3.10.2016 р №696 внесені зміни до норми харчування військовослужбовців і доповнено норми харчування військовослужбовців Збройних Сил та інших військових формувань нормою №15 - добовий польовий набір продуктів. Встановлено, що за складом, калорійністю і харчовою цінністю новий набір - норма №15 відповідає нинішнім вимогам до раціонів харчування контингентів, які знаходяться в польових екстремальних умовах.
КЛЮЧОВІ СЛОВА:
харчування, військовослужбовці, добовий польовий набір продуктів, харчова цінність.
ЛІТЕРАТУРА:
1. Кошелев Н.Ф., Михайлов В.Б. Гигиена питания войск. Ленинград, 1993. 257 с.
2. Сімахіна Г.О., Українець А.І. Взаємозв’язок структури харчування і здоров’я — концептуальна основа розроблення продуктів для військовослужбовців. Наукові праці НУХТ . 2016. Том 22, № 1. С. 192-200.
3. Требования к индивидуальным оперативным рационам питания, используемым в военных целях : Стандарт НАТО. Медицинское издание НАТО : AMedP-1.11 ( Издание А. Версия 1). Агенство НАТО по стандартизации (NSA) / NATO/ OTA. 2013. 43 с.
4. Дорошевич В.И., Ширко Д.И. Методологические подходы обоснования потребностей военнослужащих в энергии и основных пищевых веществах. Военная медицина. 2016. № 2. С. 78-82.
6. Химический состав пищевых продуктов / под ред. А.А. Покровского. Москва, 1977. 228 с.
7. Українець А.І., Сімахіна Г.О., Науменко Н.В. Наукові аспекти розроблення харчових раціонів для військовослужбовців. Наукові праці НУХТ. 2015. Том 21, №3. С. 209-215.
8. Технічні умови «Набори продуктів польові» ТУ У 10.8-00034022-153:2016.
9. Русаков В. Коллективные и индивидуальные пайки для военнослужащих ВС США. Зарубежное военное обозрение. 2014. №3. С. 29-35.
10. Дорошевич В.И., Мощик К.В., Ширко Д.И. Гигиеническая характеристика организации питания в армиях некоторых зарубежных стран. Военная медицина. 2016. № 1. С. 47-52.
11. Ширко Д.И. Гигиеническая оценка фактического питания военнослужащих. Военная медицина. 2015. № 3. С. 61-62.
|