На головну   -   Редакція   -   Авторам   -   Архів номерів   -   Контакти   -   Індексація журналу UA   EN


Останній випуск

№ 4 (101), 2021


Підтримка

Видання журналу частково підтримується грантом
Американського національного інституту здоров'я
Міжнародного центру Фогаті
та Іллінойським університетом у Чикаго

Журнал

ISSN 2077-7477 (Print)
ISSN 2077-7485 (Online)

Науковий журнал з проблем медичної екології, гігієни, охорони здоров'я та екологічної безпеки

Засновник:
Державна установа "Інститут громадського здоров'я ім. О.М.Марзєєва Національної академії медичних наук України"

Періодичність виходу:
чотири рази на рік

Довкілля та здоров'яISSN: 2077-7477 eISSN: 2077-7485
Номер: 1 (77)   -   2016   -   Сторінки: 9-13
Заходи профілактики та лікування метаболічного синдрому у населення
Корзун В.Н.1, Гаркуша С.Л.1
1 ДУ "Інститут громадського здоров'я ім. О.М. Марзєєва НАМНУ"

УДК: 616-008 : 613.2

РЕФЕРАТ:
Мета дослідження. Розробити раціон харчування з використанням рослинних шротів для оптимізації дієтотерапії з метою профілактики метаболічного синдрому; оцінити вплив розробленого раціону харчування і Середземноморської дієти на попередження ускладнень метаболічного синдрому.

Матеріал і методи дослідження. Цінним джерелом макро- і мікроелементів, вітамінів, харчових волокон є вторинна сировина олійних культур (шроти). Шрот - твердий залишок насіння олійних культур після вилучення з нього олії екстракційний способом, це побічний продукт виробництва рослинних олій. Так, шроти з плодів розторопші плямистої, насіння льону, вівса, гарбуза, пшениці, із зародків пшениці з кісточками винограду є джерелом білка з високою біологічною цінністю і окремих незамінних амінокислот, харчових волокон (клітковини, пектинів, целюлози, геміцелюлози, лігніну), жирів (в тому числі поліненасичені жирні кислоти (омега-3, омега-6, омега-9), каротиноїди, токофероли, вітаміни А, С, Е, групи в, бета-каротин, макро- і мікроелементи Са, Р, К, S , Mg, Cl, Zn, Fe, Mn, Cu, Se, Br, F, I, Ni та ін. Вивчено найбільш поширені дієти направлені н а зменшення маси тіла.

Результати. У хворих з МС, що мали раціон харчування з шротами в течене 6 місяців, зменшення маси тіла відбувалося в середньому на 3-4 кг на місяць, до кінця спостереження - на 21,9% сістолоческое і діастолічний тиск знизився на 16,6-18, 1%, зниження глюкози в крові - на 18,9%, загального холестерину сироватки крові - 33,2%. Знизилися показники тріглецерідов, холестерин ліпопротеїдів низької і дуже низької щільності. В результаті зменшення маси тіла, нормалізації показників ліпідного, вуглеводного спектру крові, рівнів систолічного і діастолічного артеріального тиску у хворих другої групи, які перебували на дієті з шротами, значно покращився загальний фізичний і емоційний стан, збільшилася переносимість фізичних навантажень.

КЛЮЧОВІ СЛОВА:
ожиріння, метаболічний синдром, гіпертонія, шроти, дієти.
ЛІТЕРАТУРА:
1. Мітченко О.І. Діагностика і лікування метаболічного синдрому, цукрового діабету, предіабету і серцево-судинних захворювань: рекомендації Асоціації кардіологів України та Асоціації ендокринологів України / О.І. Мітченко, В.В. Карпачов // Серцево-судинні захворювання: рекомендації з діагностики, профілактики та лікування / за ред. В.М. Коваленка, М.І. Лутая. — К. : Моріон, 2011. — С. 68-79.
2. Братусь В.В. Ожирение, инсулинорезистентность, метаболический синдром: фундаментальные и клинические аспекты / В.В. Братусь, Т.В. Талева, В.А. Шумаков. — К. : Четверта хвиля, 2009. — 416 с.
3. Седлецкий Ю.И. Ожирение и метаболический синдром / Ю.И. Седлецкий // Новости медицины и фармации. — 2009. — № 21 (301). — С. 12-14.
4. O'Neill S. Metabolic syndrome: a closer look at the growing epidemic and its associated pathologies / S. O'Neill, L. O'Driscoll // Obesity Reviews. - 2015. - Vol. 16, Issue 1. - Р. 1-12. DOI : https://doi.org/10.1111/obr.12229
5. Global Atlas on Cardiovascular Disease Prevention and Control / S. Мendis, P. Puska, B. Norrving (eds.). - Geneva : World Health Organization, 2011. - 156 p.
6. Position of the American Dietetic Association: Health Implication of Dietary Fiber / J.A. Marlett, M.I. McBurney, J.L. Slavin ; ADA // Am. Diet. Assoc. – 2002. – Vol. 102 (7) . – P. 993–1000. DOI : https://doi.org/10.1016/S0002-8223(02)90228-2
7. Харченко Н.В. Нові підходи до корекції порушень ліпідного обміну у хворих з метаболічним синдромом / Н.В. Харченко, С.В. Анохіна, С.В. Бойко // Сучасна гастроентерологія. – 2006. - № 1 (27). – С. 36–39.
8. Антоненко А.В. Оптимізація нутрієнтного складу борошняних кондитерських виробів з пісочного тіста зі шротом олійних культур / А.В. Антоненко, В.С. Михайлик // Сучасні проблеми токсикології, харчової та хімічної безпеки. - 2013. - № 4. - С. 59-63.
9. Гаркуша С.Л. Влияние гиполипидемической диеты, обогащенной шротами, на ожирение у пациентов с метаболическим синдромом / С.Л. Гаркуша // Евразийский союз ученых. – 2015. - № 9 (18). - Ч. 4. – С. 72-76.
Розроблено: ІГЗ НАМНУ © Довкілля та здоров'я, 2006-2022. Усі права захищені.
Використання текстових та графічних матеріалів сайту дозволяється лише з письмового дозволу редакції.