Довкілля та здоров'я | ISSN: 2077-7477 eISSN: 2077-7485 |
Номер: 1 (81) - 2017 - Сторінки: 54-58
Гігієнічна оцінка фактичного харчування працездатного населення зони спостереження Запорізької атомної електростанції
Хоменко І.М.1, Козярін І.П.1, Закладна Н.В.2
1 Національна медична академія післядипломної освіти ім. П.Л. Шупика, м. Київ 2 Токмацький міжрайонний відділ ДУ «Запорізький обласний лабораторний центр МОЗ України»
УДК: 613:614.876:340.13(477)
РЕФЕРАТ:
Вступ. Оцінка безпеки атомної енергетики для довкілля й здоров’я людей є одним із пріоритетів науки й проективної діяльності. Особливо це важливо в останні роки в зв’язку зі структурними змінами в державному управлінні, довготривалою соціально-економічною кризою в країні, погіршенням стандартів життя людей, медичного забезпечення й харчування. Результати експериментальних досліджень і медико-епідеміологічних спостережень свідчать, що система травлення є чутливою до дії іонізуючого випромінювання. Зона спостереження (ЗС) Запорізької атомної електростанції (ЗАЕС) охоплює частину територій Запорізької й Дніпропетровської областей. Проте в останні роки дослідження її впливу на довкілля та здоров’я населення на проводилося. Особливо актуальними нині є оцінка стану харчування населення, яке мешкає в ЗС цієї АЕС.
Мета. Оцінити з гігієнічних позицій стан фактичного харчування населення зон спостереження об’єктів атомної енергетики України на прикладі ЗАЕС.
Матеріали та методи. Бібліографічний, соціологічний, аналітичний та статистичний методи.
Результати. У процесі експлуатації ЗАЕС відбувається викид основних дозоформуючих радіонуклідів 137Cs та 90Sr в навколишнє середовище, але їх вміст не перевищує «нульового фону», рівні забруднення нерівномірні й мають територіальну відмінність. Фактичне харчування мешканців ЗС ЗАЕС не відповідає вимогам раціонального за вмістом основних речовин у щоденному раціоні.
Висновки. Отримані дані свідчать про можливість безпечного за радіаційним чинником проживання населення в ЗС ЗАЕС. Нестабільність в рівнях забруднення харчових продуктів станційними викидами свідчить про необхідність постійного моніторингу за їх вмістом та впливом на здоров'я мешканців зони спостереження. Ключові слова: атомні електростанції, протирадіаційний захист, зона спостереження, харчування населення.
КЛЮЧОВІ СЛОВА:
атомні електростанції, протирадіаційний захист, зона спостереження, харчування населення
ЛІТЕРАТУРА:
3. Сердюк А.М., Базика Д.А., Лось І.П., Присяжнюк А. Є., Чумак В. В. Проблеми радіаційної медицини та безпеки України в ХХІ столітті: історичне минуле та сучасні завдання. Науковий журнал МОЗ України. 2013. № 1(2). С. 7-18.
4. Шевченко А.І., Дорошкевич А.З. Ядерна енергетика України: стан та напрями розвитку. Стратегічні пріоритети. 2008. № 1(6). С. 153-160.
5. Прилипко В.А., Петриченко О.О. Соціально-екологічні чинники у формуванні здоров’я населення зони спостереження атомних електростанцій. Український радіологічний журнал. 2014. № 2. С. 11-15.
7. Севальнєв А.І., Костенецький М.І., Куцак А.В., Трусевіч І.Л., Шаравара Л.П. Дози опромінення населення Запорізької області за рахунок харчового раціону і негативні наслідки. Запорожский медицинский журнал. – 2011. Т. 13 (4). С. 48-50.
8. Омельянець М.І., Півень Н.В., Гунько Н. В., Короткова Н.В., Срібна В.Д. Стан радіоактивного забруднення харчових продуктів харчування та особливості їх споживання жителями найбільш радіоактивно забруднених територій України у віддалений період ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи. Проблеми радіаційної медицини та радіобіології. 2014. Вип. 19. C. 126–135.
9. Вороненко Ю.В., Москаленко В.Ф. Соціальна медицина та організація охорони здоров'я. Тернопіль: Укрмедкнига, 2000. 677 с.
10. Хоменко І.М., Поліщук С.В. Оцінка впливу споживання продуктів харчування місцевого виробництва на формування дози внутрішнього опромінення у віддалений період після Чорнобильської катастрофи. Довкілля та здоров’я. 2014. № 2. C. 57-61.
|