Інсоляція приміщення як фактор D-вітаміноутворюючого опромінення лежачого хворого - Акіменко, В.Я.; Сергейчук, О.В.; Вознесенський, С.О.; Стеблій, Н.М. (Довкілля та здоров’я, 2022)
Мета роботи – обґрунтування умов використання інсоляції приміщень для організації профілактичного опромінення шкіри людини з метою синтезу необхідних доз вітаміну D. Матеріали та методи. Використовуючи геометричні методи побудови тіньової маски світлопрорізу (вікна) згідно з ДСТУ-Н Б В.2.2-27: 2010, ми розрахували при різних висотах стояння сонця в теплі місяці року (травень - вересень) над горизонтом тривалість інсоляції в 63 точках в умовному модельному приміщенні з відкритою половиною вікна на горизонтальній поверхні на висоті 0,50 м над підлогою. Розміри умовного ліжка були: ширина 0,84 м, довжина 1,94 м. Необхідний час експозиції лежачої людини в сонячній плямі для отримання профілактичної дози вітаміну D в організмі (1000 IU) розраховували по моделі Webb A. R. & Engelsen O. (2020). Результати досліджень. У дослідженні визначали тривалість інсоляції в теплі місяці року (травень - вересень) при відкритій половині вікна модельного приміщення на паралельній площині, на висоті 0,50 м від підлоги в точках, розташованих на координатній сітці з кроком 0,50 м, та усереднені величини висоти стояння сонця, які формують сонячну пляму. При цьому тривалості інсоляції в точках, що знаходяться біля вікна, коливались у деякі вказані вище місяці від 1 години 10 хвилин до 3 годин 38 хвилин. У роботі також наведено результати аналізу щодо обмежень застосування моделі Webb A.R. & Engelsen O. (2020) для визначення необхідної тривалості опромінення тіла людини, що знаходиться всередині приміщення, для досягнення ефективних щодо D-вітаміноутворення доз УФВ В сонця, еквівалентних пероральному прийому рекомендованих профілактичних доз вітаміну D . Висновки. В інсольованому приміщенні в ясний день теплих місяців року (травень - вересень) принципово можливо організувати експозицію частини шкірного покрову лежачої на ліжку людини в сонячній плямі, яка формується відкритим вікном, з необхідною тривалістю та інтенсивністю УФВ В, яка забезпечить біоефективну дозу, еквівалентну пероральному прийому профілактичної дози вітаміну D (1000 IU).