Оцінка збитків здоров’ю населення від короткочасного впливу високих концентрацій озону - Турос, О.І.; Петросян, А.А.; Маремуха, Т.П. (Довкілля та здоров’я, 2020)
Мета: визначення та аналіз отриманих концентрацій озону в атмосферному повітрі м. Київ та кількісна оцінка його короткочасного впливу на здоров’я населення. Матеріали та методи. Вимірювання концентрацій озону в атмосферному повітрі м. Київ проводилося за допомогою газового аналізатора APOA 370 HORIBA протягом 3 років з червня по серпень (2017-2019 рр.) в денний час (з 10:00 до 18:00). Отримані дані були зіставлені з гранично допустимою концентрацією, згідно з наказом МОЗ України №52 від 14.01.2020 р (ПДКм.р. - 0,16 мг / м3), і міжнародними критеріями, встановленими Директивою 2008/50/ЄС (8-годинна концентрація - 0,12 мг/м3) і ВООЗ (8-годинна концентрація - 0,10 мг/м3). Для кількісної оцінки короткочасного впливу зареєстрованих концентрацій озону на здоров’я населення в 2017-2018 рр. використовувався міжнародний програмний комплекс AirQ +. Результати. Аналіз даних дозволив зробити висновок, що рівні забруднення атмосферного повітря озоном в м. Київ перевищують граничні значення, рекомендовані гігієнічними нормативами України, а також Директивою 2008/50/ЄС та ВООЗ. Середні концентрації озону визначалися на рівні в: 2017 г. (0,20 ± 0,03) мг/м3; 2018 г. (0,19 ± 0,04) мг/м3; 2019 г. (0,18 ± 0,05) мг/м3. Максимальне перевищення спостерігалося в червні і знаходилося на рівні 1,4 ГДКм.р. 8-годинні концентрації озону перевищували міжнародні граничні значення, встановлені Директивою 2008/50/ЄС та ВООЗ, в 97,0 і 98,0% випадків відповідно (максимально в 2,7 рази). Кількість додаткових смертей на 100 тисяч населення становило для 2017 г. (2018 г.): 65,39 (62,65) випадків від хвороб системи кровообігу; 59,21 (56,87) - загальної смертності; 1,30 (1,38) - хвороб органів дихання. Висновок. Проведені дослідження доводять необхідність обов’язкового впровадження в систему моніторингу спостереження за концентраціями озону в приземному шарі атмосферного повітря для оцінок масштабів людських втрат та інформування щодо можливих загроз громадському здоров’ю.