Порівняльний аналіз стану про- та антиоксидантної систем у дітей при дії стресових чинників радіаційного та психогенного походження - Степанова, Є.І.; Колпаков, І.Є.; Позниш, В.А.; Вдовенко, В.Ю.; Зигало, В.М.; Альохіна, С.М. (Довкілля та здоров’я, 2020)
Мета роботи: Оцінка процесів перекисного окислення ліпідів та антиоксидантного захисту у дітей при дії стресових чинників радіаційного та психогенного походження. Матеріали та методи: Обстежені діти шкільного віку – мешканці радіоактивно забруднених територій (РЗТ) та діти – вимушені переселенці із зони збройного конфлікту. Для визначення ознак оксидативного стресу проводили дослідження кінцевих продуктів перекисного окислення ліпідів (ПОЛ), що реагують з тіобарбітуровою кислотою (малонового диальдегіду – МДА), ферментів-антиоксидантів – каталази, супероксиддисмутази, глутатіонпероксидази, глутатіонтрансферази. Результати та висновки: У дітей – мешканців РЗТ і дітей – переміщених із зони збройного конфлікту мав місце дисбаланс в системі ПОЛ – антиоксидантний захист (АОЗ) більш виражений у дітей – мешканців РЗТ. У дітей – мешканців РЗТ в порівнянні з нозологічним контролем спостерігалося підвищення вмісту в сироватці крові кінцевих продуктів ПОЛ, що реагують з тіобарбітуровою кислотою; зміни активності ферментів – антиоксидантів: зниження активності супероксиддисмутази, підвищення активності каталази, глутатіонпероксидази, глутатіонтрансферази. У дітей – переселенців із зони збройного конфлікту зміни показників інтенсивності процесів ПОЛ і активності ферментів системи антиоксидантного захисту мали односпрямований характер, проте були менш виражені в порівнянні з контролем ніж у дітей – мешканців РЗТ.