Вплив хлороформу питної води на онкологічну захворюваність населення Кіровоградщини - Прокопов, В.О.; Липовецька, О.Б. (Довкілля та здоров’я, 2019)
Мета роботи: визначення кількісних показників впливу хлорованої питної води, забрудненої хлорорганическими сполуками, на онкологічну захворюваність для обґрунтування профілактичних заходів з мінімізації впливу цього фактора на здоров’я населення. Матеріали та методи. Проводився епідеміологічний аналіз даних онкологічної захворюваності дорослого населення рр. Світловодськ, Олександрія, Знам’янка, Кропивницький Кіровоградської області за десятирічний період (2006-2015 рр.). Проаналізовано 160 проб питної води з магістрального водоводу «Дніпро-Кіровоград» та водопровідних мереж досліджуваних міст на вміст хлорорганічних сполук (ХОС). Для встановлення зв’язків між ХОС питної води і онкозахворюваністю населення Кіровоградської області був проведений кореляційний, кластерний і регресійний аналізи за допомогою пакета STATISTICA 7.0 та програм Microsoft Excel. Результати досліджень. Відзначається постійне зростання онкозахворюваності дорослого населення області (приріст 14,3%) при утриманні хлороформу в питній воді на рівні 2-3 ГДК. Показана кореляційний зв’язок між наднормативним вмістом хлороформу в питній воді і пухлинами шлунка та ободової кишки (r = 0,9, p