До питання гігієнічної безпеки сучасних автомобільних заправних станцій за ступенем впливу їх на забруднення довкілля - Могильний, С.М.; Махнюк, В.М.; Зоріна, О.В.; Горваль, А.К. (Довкілля та здоров’я, 2018)
Метою роботи було вивчення гігієнічних питань безпеки сучасних автомобільних заправних станцій і розробка заходів щодо мінімізації шкідливого впливу їх діяльності на навколишнє середовище для забудови територій. Методи: експертної оцінки, санітарно-епідеміологічної експертизи, санітарно-гігієнічні, аналітичні, санітарно-статистичні. Результати: в статті представлені результати комплексних досліджень з гігієнічної безпеки сучасних АЗС малої та середньої потужності за ступенем їх впливу на забруднення навколишнього середовища. Висновок: доведена достатність нормативної санітарно-захисної зони в 50 м для автозаправних станцій малої і середньої потужності за критеріями: наявність сучасного транспортного парку; наявність сучасного обладнання з протипожежними технологіями; дотримання на зовнішньому кордоні СЗЗ, зверненої до житлової забудови, концентрацій забруднюючих речовин і рівнів шкідливих чинників, які перевищують їх гігієнічні нормативи; рівень забезпечення санітарно-гігієнічних умов праці для працівників АЗС і споживачів; благоустрій та озеленення території АЗС; організація в’їзних і виїзних груп на території АЗС з дотриманням санітарних розривів; впровадження заходів щодо попередження психогенної навантаження на мешканців прилеглої забудови.