Еколого-гігієнічна оцінка впливу транспортування побутових відходів на повітряне середовище полігонів - Малишевська, О.С.; Гаркавий С.C.; Мищенко, І.А.; Погорілий, М.П.; Токар, І.Т.; Гречух, Л.С. (Довкілля та здоров’я, 2018)
Мета - провести еколого-гігієнічну оцінку процесу захоронення твердих побутових відходів на полігонах на довкілля та людину. Матеріали та методи дослідження. Проведено аналіз технологічних операцій процесу захоронення побутових відходів на прикладі КП «Полігон ТПВ» в Івано-Франківській області. Результати були одержані в процесі натурних інструментальних досліджень фахівцями та з використанням обладнання ДУ "Івано-Франківський обласний лабораторний центр МОЗ України" для НДР № 0117U004237. Аналіз запиленості повітря проводили приладом – АФА–ВП–20; визначення концентрації хімічних речовин у повітрі відбувалось за допомогою електроаспіратора ЭА–1212, поглиначів Ріхтера та Зайцева, фотоелектроколориметра КФК–2, газового хроматографа марки Кристал 2000 М. Розрахунки проведено згідно «Методики розрахунку викидів забруднюючих речовин та парникових газів у повітря від транспортних засобів». Результати досліджень та їх обговорення. Встановлено, що перевищення рівня ГДК і ГДР наявне за усіма фізичними та хімічними чинниками, що визначалися. Зокрема, перевищення рівнів ГДК для канцерогенних, мутагенних та високотоксичних речовин складає: для формальдегіду - до 1967 разів; для свинцю - до 120 тисяч разів; для бенз(а)пірену - до 793 разів. Висновки та перспективи. Найбільшу емісію полютантів в атмосферу складають процеси розвантажування та ущільнення відходів. Максимально забруднює атмосферу найтриваліший процес захоронення – ущільнення. Основною причиною є фізичне зношення автопарку, котрий вивозить ТПВ на полігон. Перспективним напрямком наукових досліджень є розробка та впровадження технологій, що дозволяють зменшити обсяг відходів, які вивозяться на захоронення, зокрема, найбільш тонажного складника побутових відходів – полімерів.