Динаміка фізичного розвитку 6-річних дітей м. Львова - Федоренко, В.І.; Кіцула, Л.М. (Довкілля та здоров’я, 2017)
Мета роботи: вивчити закономірності динаміки фізичного розвитку дітей 6-річного віку м.Львова за 1969-2015 роки за антропометричними параметрами і оцінити фізичний розвиток дітей на сучасному етапі. Матеріали і методи досліджень. Підставою для аналізу динаміки фізичного розвитку дітей послужили результати антропометричних вимірювань 1969-1971, 1992-1993, 1995- 1996 року, 2003-2005, 2014-2015 років. Для оцінки фізичного розвитку дітей, обстежених в 2014-2015 роках, розраховували індекс маси тіла, індекс Пинье, пропорційність грудної клітини, антропометричні показники дітей порівнювали з гігієнічними нормативами 2013 року. Статистичний аналіз проведено методом найменших квадратів з визначенням достовірності результатів по t-критерієм Стьюдента. Результати. Встановлено, що динаміка фізичного розвитку 6-річних дітей м.Львова за період від тисячі дев’ятсот шістьдесят дев’ять до 2015 року характеризувалася процесами деселераціі і акселерації темпів зростання антропометричних показників. Найбільш низькі значення зростання і маси тіла дітей спостерігалися з 1992 по 1996 рік, що ймовірно пов’язано з нераціональним харчуванням і надходженням в організм забруднювачів навколишнього середовища і харчових продуктів, зокрема важких металів. Найбільш високі антропометричні показники відзначалися в 2014-2015 роках. Значення індексу маси тіла вказують на гармонійний розвиток 59,0% дівчаток і 55,3% хлопчиків. Індекс Пинье характеризує доліхоморфний тип статури у 96,9% дівчаток і 85,9% хлопчиків, вузька грудна клітка - у 79,7% дівчаток і 76,3% хлопчиків на тлі збільшення зростання свідчить про процеси граціалізаціі. У порівнянні з "Критеріями оцінки фізичного розвитку дітей України" (2013) львівські 6-річні хлопчики і дівчатка вище, мають велику окружність грудної клітини, а хлопчики - і масу тіла в порівнянні з їх однолітками, що вказує на доцільність розробки регіональних критеріїв фізичного розвитку .