Часові показники довголатентних слухових викликаних потенціалів (ДСВП) у робітників «шумових» професій при виготовленні і розливі безалкогольних і слабоалкогольних напоїв - Шидловська, Т.В.; Шидловська, Т.А.; Шевцова, Т.В.; Волкова, Т.В.; Гречківська, Н.В.; Яворовський, О.П.; Брухно, Р.П. (Довкілля та здоров’я, 2016)
Мета - дослідження функціонального стану коркового відділу слухового аналізатора за даними дліннолатентних слухових викликаних потенціалів (ДСВП) у робочих «шумових» професій ПАТ «Оболонь» з урахуванням гігієнічних умов праці. Матеріал і методи. Дана гігієнічна оцінка шуму, мікроклімату і освітленості на робочих місцях операторів. Виміри проводилися за допомогою шумоміра "Larson Davis 800B", кульового термометра «Тензор 41», кататермометра (F 564), люксметра типу Ю-116. Проведено дослідження часових показників ДСВП у 37 працівників «шумових» професій ПАТ «Оболонь» (в основному операторів по розливу напоїв). Контрольна група - 15 соматично і отологічні здорових осіб, які не мали контакту з виробничим шумом. Результати досліджень. Встановлено, що відповідно до "Гігієнічної класифікації праці ...", затвердженої наказом Міністерства охорони здоров’я України № 248 від 08.04.2014 р, за рівнями шуму на окремих робочих місцях умови праці операторів по розливу відносяться до класів умов праці 3.1 (шкідливі 1 ступеня) і 3.2 (шкідливі 2 ступеня); за показниками температури повітря - до класів умов праці 2 (допустимі), 3.1 (шкідливі 1 ступеня) і 3.2 (шкідливі 2 ступеня); за показниками важкості та напруженості трудового процесу - до класів умов праці 2 (допустимі) і 3.1 (шкідливі 1 ступеня). В цілому умови праці операторів по розливу відносяться до класу шкідливості 3.2. (Шкідливі 2 ступеня). При аналізі ЛПП компонентів P1, N1, Р2, N2 дліннолатентних слухових викликаних потенціалів (ДСВП) при ипсилатеральной стимуляції тоном 1 кГц в основній групі в порівнянні з контрольною виявлено достовірне (P