Ізольована і комбінована дія наночастинок та ацетату свинцю зі стеаратами натрію і калію за умов перорального надходження до організму - Кондратюк, В. А.; Федорів, О. Є.; Лотоцька, О. В. (Довкілля та здоров’я, 2016)
Мета роботи - вивчення характеру ізольованого і комбінованого дії наночасток і ацетату свинцю зі стеарату натрію і калію при поступленіb їх в організм з питною водою. Матеріали і методи дослідження: гігієнічні, токсикологічні, біохімічні, морфологічні, гематологічні та статистичні (Стьюдента, Манна-Уїтні), кореляційний аналіз, дівізівний і адитивний варіанти розрахунку коефіцієнта спільної дії за показниками центральної тенденції, варіабельності і оцінок ймовірності по М.Ю. Антомонову). Результати. Встановлено, що в умовах гострого санітарно-токсикологічного експерименту ЛД50 ацетат свинцю і наночастинки свинцю проявляють однакову токсичність, знаходяться на рівні 294,0 (242,0 ÷ 346,0) мг / кг (1 клас токсичності) і мають виражену здатність до кумуляції ( ІК = 0,7). Було встановлено, що максимально недіюча концентрація дорівнює 0,006 мг / дм3, з поправкою на клас токсичності - 0,0006 мг / дм3. Орієнтовно безпечний рівень стеарата калію - 0,25 мг / дм3, стеарат натрію - 0,16 мг / дм3 по загальносанітарною ознакою шкідливості при контролі якості води для господарсько-питного і культурно-побутового призначення. Комбінована дія наночастинок і ацетату свинцю при пероральному вживанні питної води з стеарат натрію і калію призводить до лейкоцитоз, прискореному дозріванню клітин миелобластного ряду в кістковому мозку щурів і затримання їх виходу в периферичну кров через неефективне ділення клітин, вираженим судинним розладам в печінці, дистрофічних , некробіотичні змін гепатоцитів, сполучнотканинних елементів, клітинної інфільтрації строми. Менш виражені зміни в структурі досліджуваного органу виявлялися при комбінованій дії ацетату свинцю з стеаратом натрію.