Прогнозування впливу атмосферного забруднення на захворюваність населення індустріального міста - Гребняк, М.П.; Федоченко, Р.А. (Довкілля та здоров’я, 2016)
Мета роботи: обґрунтувати моделі прогнозування впливу промислових викидів на захворюваність населення. Матеріали і методи дослідження. Валові викиди в атмосферне повітря мегаполісу, показники захворюваності населення, коррелляціонно-регресійний аналіз. Результати та їх обговорення. Встановлено характер залежності промислових викидів від рівня використання потужностей виробництва. Обґрунтовано покроково-регресійні моделі прогнозування захворюваності органів дихання з урахуванням характеру атмосферних забруднень. Для захворюваності та поширеності хвороб органів дихання пріоритетними є обсяги викидів в атмосферне повітря аміаку, стиролу, фенолу, сірчаної та азотної кислот, сірководню, толуолу; з концентрацій прогностично значущими є фенол, діоксид азоту, хлориди і фториди водню. Практична апробація розроблених моделей для дорослих і дітей свідчить про наявність дуже високої взаємозв’язку з викидами: високою - з концентраціями і вказує на високу вірогідність прогнозування захворюваності (87,7-91,6%, р