Risk assessment of the bifenthrin influence on the population health when consuming corn grown using the innovative 3rive 3D technology - Борисенко, А.А.; Антоненко, А.М.; Алексійчук, В.Д.; Омельчук, С.Т.; Бардов, В.Г. (Довкілля та здоров'я, 2023)
Назва українською:"Оцінка ризику впливу біфентрину на здоров’я населення при споживанні кукурудзи, вирощеної за інноваційною технологією 3rive 3D"Анотація. Система внесення пестицидів 3RIVE 3D, розроблена FMC і Micro-Trak Systems Inc. дозволяє зменшити кількість використовуваних пестицидів, підвищуючи їх ефективність. Завдяки запатентованій технології ця інноваційна платформа доставки перетворює традиційну технологію великооб’ємного внесення у малооб’ємну.Мета роботи – оцінка ризику впливу біфентрину на здоров’я населення при споживанні кукурудзи, вирощеної за інноваційною технологією 3RIVE 3D.Матеріали та методи. Розраховано показники стабільності біфентрину (діючої речовини препарату Брігейд 3Rive 3D, SC) у кукурудзі, вирощеній за інноваційною технологією 3RIVE 3D (внесення в ґрунт з одночасним висівом насіння кукурудзи). Брігейд 3Rive 3D, SC застосовують як інсектицид на посівах кукурудзи з максимальною нормою витрати 1,2 л/га, одноразово.Результати дослідження та їх обговорення. При вивченні динаміки залишкової кількості біфентрину в кукурудзі, вирощеній із застосуванням препарату Брігейд 3Rive 3D, SC за технологією 3Rive3D, встановлено, що протягом вегетації вміст біфентрину в кукурудзі поступово знижувався і через 50 діб у качанах була нижче межі кількісного визначення методу.Інтегральний індекс шкідливості при споживанні харчових продуктів, забруднених пестицидами, становить (IIHCPCF) = ДДД+С+ τ50 = 2+2+2 = 6 балів. Тобто за цим показником біфентрин можна віднести до сполук 3-го класу небезпеки (помірно небезпечні сполуки), оскільки його помірна токсичність (величина ДДД) поєднується з помірною стійкістю в сільськогосподарських культурах і відносно низькою кількістю кукурудзи в харчовому раціоні українців.Висновки. Встановлено, що відповідно до ДСТУ 8.8.1.002-98 біфентрин відноситься до 3 класу небезпеки – помірно стійкі сполуки. За значенням інтегрального показника небезпеки при споживанні забруднених пестицидами харчових продуктів біфентрин можна віднести до 3-го класу небезпеки (помірно небезпечні сполуки). Оскільки застосування препарату Brigade 3Rive 3D, СК за технологією 3Rive3D для захисту кукурудзи не несе ризику забруднення посівів та споживання кукурудзи населенням, погіршення екологічної ситуації, а також має значні агроекономічні переваги популяційної безпеки. Застосування пестицидів за технологією 3Rive3D є дуже перспективним і в майбутньому буде активно та широко впроваджуватися в сільськогосподарську практику України.
Keywords: пестицид; біфентрин; харчові продукти; ризик споживання; період напіврозпаду