Ефекти малих доз іонізуючого випромінювання у розвитку захворюваності на хвороби органів травлення в осіб, евакуйованих iз 30-кілометрової зони ЧАЕС, протягом 1992-2016 років. Епідеміологічне спостереження - Прикащикова, К.Є.; Ярошенко, Ж.С.; Капустинська, О.А.; Костюк, Г.В.; Полянська, В.М.; Сировенко, В.І.; Олепір, О.В.; Лук’янюк, В.О.; Шевельова, В.І. (Довкілля та здоров'я, 2023)
Мета дослідження. Епідеміологічна оцінюванка ризиків розвитку непухлинних хвороб органів травлення в евакуйованих осіб із 30-кілометрової зони Чорнобильської атомної електростанції протягом 1992–2016 років дослідження, аналіз впливу іонізуючого випромінювання у малих дозах.Матеріали і методи. Епідеміологічні дослідження проводилися в когорті 4501 дорослої особи, евакуйованих із 30-кілометрової зони ЧАЕС, з наявністю реконструйованих ефективних доз зовнішнього іонізуючого випромінювання діапазоном 0,001 Зв ÷ 0,38 Зв.Загальну когорту досліджуваних стратифіковано на 2192 особи, які експоновані дозами у діапазоні (0,001 Зв ÷ 0,05) Зв (КГ) (контрольна група – внутрішній контроль) та на 2309 осіб з дозами діапазону 0,051 Зв ÷ 0,38 Зв, експонована група (ЕГ). Застосовано такі епідеміологічні показники: абсолютний ризик (AR); відносний ризик (RR) з 95% (±СІ) довірчими інтервалами (показник змін величин ризиків з рівнем значимості (р
Keywords: евакуйовані; хвороби органів травлення; абсолютний ризик; відносний ризик; атрибутивний ризик