Перекисне окислення ліпідів при дії електромагнітного випромінювання. До питань механізму дії - Томашевська, Л.А.; Кравчун, Т.Є. (Довкілля та здоров'я, 2020)
Мета роботи: вивчити особливості перекисного окислення ліпідів в організмітварин задії електромагнітного випромінювання.Матеріалита методи. Дослідження проведено в умовах 4-х місячного хронічного експерименту на білих безпорідних щурах, розділених на групи відповідно до діючої інтенсивності 2000 В/м•хв, 4000В/м•хв та 6000 В/м•хв.Результати. Встановлено підсилення процесів ПОЛ в кровіта печінці. Ці зміни проявлялись залежно від рівня інтенсивності ЕМВ та часу дії. Виявлено не ферментативне стимулювання Fe2+-залежного перекисного окислення ліпідів, збільшення ферментативного НАДФН-індукованого накопичення ТБК-активних продуктів у гомогенаті печінки щурів, підвищення динаміки спонтанного накопичення МДА у плазмі крові щурів та в гомогенаті печінки.Висновки. Проведені дослідження показують, що механізмом прояву шкідливої дії ЕМВ є підсилення процесів ПОЛ, що обумовлює можливість розвитку оксидативного стресу, і як показник внутрішньоклітинних порушень може служити біомаркером несприятливого впливу. Ступінь вираженості активації системи перекисного окислення ліпідів дозволяє розглядати це як критерій оцінки небезпеки електромагнітного чинника.
Keywords: перекисне окислення ліпідів; електромагнітне випромінювання; оксидативний стрес