Сучасна динаміка здоров’я населення України у глобальному вимірі - Гребняк, М.П.; Таранов, В.В.; Федорченко, Р.А. (Довкілля та здоров'я, 2018)
Мета дослідження - аналіз популяційного здоров'я населення України в порівнянні з показниками Європейського регіону і світу в цілому.Матеріали та методи. Дослідження проведено на підставі даних ВООЗ, щорічних звітів ЮНЕЙДС, Державного комітету статистики України за 1990-2016 рр. Оцінка стану популяційного здоров'я на національному, європейському та світовому рівнях здійснювалася за показниками ВООЗ (смертність, тривалість життя, захворюваність, поширеність хвороб, медико-соціальні фактори). Основними вимогами яких є валідність, специфічність, чутливість, надійність, репрезентативність, зрозумілість, доступність. Використано наступні методи: аналітичний, статистичний, системного підходу, порівняльного аналізу.Результати. Встановлено, що сучасному стану популяційного здоров'я населення України властиві виражені негативні тенденції. Медико-демографічна ситуація характеризується надвисокою смертністю, низьким рівнем очікуваної тривалості життя і демографічних постарінням населення.Висновки. Смертність населення України значно вище рівня Європейського регіону і характеризується її зростанням в останні роки, особливо від інфекційних захворювань і ВІЛ / СНІДу. Гендерної специфікою смертності в країні є вищі її рівні у чоловіків, а також низька очікувана тривалість життя. До національних особливостей медико-соціальних факторів ризику для здоров'я населення відносяться високі рівні споживання міцних алкогольних напоїв, поширеність куріння на тлі стабільно низького фінансування охорони здоров'я.
Keywords: здоров'я населення України; смертність; тривалість життя; медико-соціальні фактори