Гігієнічна оцінка нової норми харчування військовослужбовців АТО - Корзун, В.Н.; Болохнова, Т.В.; Марченко, Д.О.; Старощук, В.Ф.; Яжло, В.С. (Довкілля та здоров'я, 2017)
Мета роботи: Розробити Технічні умови «Набори продуктів харчування польові», вивчити хімічний склад окремих продуктів і набору №15 і дати йому гігієнічну і біологічну оцінку.Матеріали і методи: Вивчено перелік з 270 найменувань харчових продуктів і стандарти до них.Результати: Розроблено Технічні Умови «Набори продуктів польові»: ТУ У 10.8 - 00034022 - 153 до: 2016, на підставі яких створена «Норма №15 - добовий польовий набір продуктів», визначена харчова та енергетична цінність (за вмістом білків, жирів, вуглеводів і калорійності) набору польового і набору польового посиленого.Постановою Кабінету Міністрів України від 3.10.2016 р №696 внесені зміни до норми харчування військовослужбовців і доповнено норми харчування військовослужбовців Збройних Сил та інших військових формувань нормою №15 - добовий польовий набір продуктів. Встановлено, що за складом, калорійністю і харчовою цінністю новий набір - норма №15 відповідає нинішнім вимогам до раціонів харчування контингентів, які знаходяться в польових екстремальних умовах.
Keywords: харчування; військовослужбовці; добовий польовий набір продуктів; харчова цінність