Удосконалення критеріїв гігієнічної оцінки шуму у приміщеннях житлових та громадських будівель - Семашко, П.В.; Кононова, О.В. (Довкілля та здоров'я, 2016)
Мета дослідження. Дати наукове обгрунтування для перегляду діючих в Україні санітарних норм СН № 34077-84 «Санітарні норми допустимого шуму в приміщеннях житлових і громадських будівель і на території житлової забудови» і ДБН В.1.1-31 діє до: 2013. "Захист територій, будинків і споруд від шуму".Матеріали і методи дослідження. Аналіз літератури за критеріями оцінки шуму в приміщеннях житлових і громадських будівель. Розрахунок коректованих за шкалою «А» рівнів звуку - по ДСТУ-Н Б В.1.1-35 діє до: 2013 «Інструкції з розрахунку рівнів шуму в приміщеннях і на територіях» Додаток В. Розрахунок SIL - по ANSI S12.2-2008: Criteria for Evaluating Room Noise. Розрахунок необхідного зниження і необхідної звукоізоляції - по ДБН В.1.1-31 діє до: 2013. Захист територій, будинків і споруд від шуму.Результати дослідження. Доведено невідповідність в СН № 3077-84 і ДБН В.1.1-31 діє до: 2013 допустимих рівнів звукового тиску своїм допустимих рівнів звуку, що призводить до невірної гігієнічної оцінці шуму в приміщеннях і на територіях.Доведено, що застосування допустимих рівнів звукового тиску СН № 3077-84 і ДБН В.1.1-31 діє до: 2013 при розрахунку необхідної звукоізоляції огороджувальних конструкцій будівель призводить до заниження її значень, що в свою чергу, призводить до запланованого порушення акустичного режиму приміщень житлових і громадських будівель ще на стадіях їх проектування.Рекомендовані допустимі рівні звуку і звукового тиску для приміщень житлових і громадських будівель.Висновки.Дано наукове обгрунтування для перегляду діючих в Україні санітарних норм СН № 34077-84 «Санітарні норми допустимого шуму в приміщеннях житлових і громадських будівель і на території житлової забудови» і ДБН В.1.1-31 діє до: 2013. "Захист територій, будинків і споруд від шуму".