Прогностична оцінка процесів формування високої професійної придатності студентів, які здобувають спеціальності фахівців з реабілітації - Сергета, І.В.; Марчук, О.В (Довкілля та здоров'я, 2025)
Мета дослідження полягала в обґрунтуванні методики комплексної прогностичної оцінки процесів формування високої професійної придатності студентів, які здобувають спеціальності фахівців з реабілітації, з урахуванням ступеня розвитку професійно важливих психофізіологічних функцій і особливостей особистості.Матеріали та методи дослідження. Дослідження проводилися на базі Вінницького національного медичного університету імені М.І. Пирогова. Для реалізації поставленої мети використовувався комплекс гігієнічних, психофізіологічних і психодіагностичних методів, методів статистичного аналізу і експертних оцінок.Результати. У ході досліджень визначено, що основними етапами практичної інтерпретації методики комплексної прогностичної оцінки процесів формування високої професійної придатності студентів, які здобувають спеціальності реабілітаційного профілю, є визначення на підставі застосування сучасних інструментальних і тестових (комп’ютеризованих) методик ступеня вираження провідних професійно важливих психофізіологічних функцій і особливостей особистості (етап діагностики); оцінка одержаних даних у стандартизованих балах відповідно до спеціально створених шкал бальної оцінки рівня розвитку психофізіологічних функцій і особливостей особистості за психофізіологічним та особистісними локусами (етап стандартизації); розрахунок згідно з узагальненими формулами показників успішності процесів формування професійної придатності студентів, які здобувають спеціальності лікаря фізичної та реабілітаційної медицини, фізичного терапевта і ерготерапевта, асистента фізичного терапевта і асистента ерготерапевта (розрахунковий етап); оцінка особливостей перебігу процесів формування професійної придатності студентів на основі застосування кількісних критеріїв змістовної оцінки (етап трактування); визначення індивідуалізованих стратегій застосування засобів психофізіологічного впливу та психогігієнічної корекції відхилень, що мають місце (етап корекції).Висновки. У ході досліджень розроблено та науково обґрунтовано методику комплексної прогностичної оцінки процесів формування високої професійної придатності студентів на основі урахування ступеня розвитку психофізіологічних функцій та особливостей особистості, що надає можливість визначити особливості перебігу процесів психофізіологічної і психічної адаптації студентів, які здобувають спеціальності фахівців з реабілітації.
Keywords: студенти; заклад вищої освіти; професійна придатність; реабілітація; психофізіологічні функції; особливості особистості