 |
Довкілля та здоров'я | ISSN: 2077-7477 eISSN: 2077-7485 |
Номер: 1 (102) - ЛЮТИЙ, 2022 - Сторінки: 53-60
Гігієнічне регламентування безпечного застосування комбінованих пестицидів в системі захисту яблуневих насаджень від шкідників, хвороб і бур’янів
Яструб А.М.1, Омельчук С.Т.1
1 Національний медичний університет імені О.О. Богомольця, Київ
РЕФЕРАТ:
Вступ. Якість та безпечність сільськогосподарської продукції, вирощеної з застосуванням хімічних засобів захисту рослин, є актуальною проблемою профілактичної медицини. Поява численних залишків пестицидів у харчових продуктах викликає занепокоєння у сприйнятті широкої громадськості та привертає увагу науковців до пошуку підходів щодо оцінювання та контролю мультизалишків.
Мета дослідження – аналіз асортименту діючих речовин комбінованих пестицидних препаратів, які використовуються в Україні в сучасних системах захисту яблуневого саду, характеристика небезпеки та оцінювання комбінованої експозиції кількома пестицидами при їх сумісному надходженні до організму людини з яблуками.
Матеріали та методи дослідження. В роботі використано методи аналітичного дослідження асортименту діючих речовин пестицидів, які зареєстровані та використовуються в Україні в сучасних системах захисту яблуневого саду, за функціональним призначенням (гербіциди, інсектициди, акарициди, фунгіциди); нормативні документи національного законодавства з гігієнічного регламентування пестицидів та щодо методичних підходів до оцінювання комбінованого впливу сумішей пестицидів у харчових продуктах.
Результати. За результатами проведеного аналізу залишкових кількостей діючих речовин пестицидів у яблуках зроблено висновок про низький рівень короткострокового (гострого) ризику на здоров'я споживачів. Тим не менш, неможливо проігнорувати факт присутності у харчових продуктах кількох пестицидів з однаковим механізмом біологічної дії, а значить, і можливості їх адитивного чи синергічного ефекту на здоров’я.
Висновки. Подальші дослідження необхідно спрямувати на оцінювання експозиції та виявлення небезпеки для здоров'я споживачів від комбінованого впливу пестицидів, які застосовуються на овочевих та зернових культурах, за створеними групами речовин зі спільним способом/механізмом дії.
КЛЮЧОВІ СЛОВА:
пестициди, максимально допустимі рівні залишків у яблуках, комбінований вплив, індекс небезпеки
|