Довкілля та здоров'я | ISSN: 2077-7477 eISSN: 2077-7485 |
Номер: 2 (111) - ЧЕРВЕНЬ, 2024 - Сторінки: 45-47
Оптимізація пробопідготовки для визначення 90SR У харчових продуктах
Костенецький М.І.1, Трусевич І.Л.1, Борцова М.В.1, Куцак А.В.2
1 ДУ «Запорізький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України», Запоріжжя 2 Запорізький державний медико-фармацевтичний університет, Запоріжжя
УДК: 613.26/.29:543.054:546.42
РЕФЕРАТ:
Мета: визначити можливість проведення досліджень радіонукліду 90Sr у продуктах харчування на відповідність ГН 6.6.1.1-130-2006 «Допустимі рівні вмісту радіонуклідів 137Cs і 90Sr у продуктах харчування та питній воді» без проведення концентрування методом озолення.
Матеріали та методи. У статті наведено методику розрахунку мінімальної вимірювальної концентрації продуктів харчування. За резуль-татами розрахунків визначено продукти, які можуть вимірюватися без концентрування. У роботі використовували аналітичні, статистичні та розрахункові методи дослідження. На етапі підготовки зразка для вимірювання часто виникає питання, в якому вигляді вимірювати зразок – нативному чи озоленому. Питомі активності харчових продуктів у нативному вигляді у багатьох випадках є нижчими за мінімальну вимірювану концентрацію (МВК)на спектрометрі. Щоб визначитись, яким чином готувати пробу на дослідження, перед початком роботи необхідно зіставити можливості спектрометра, мінімальну вимірювану концентрацію і допустимий рівень вмісту 90Sr у продукті дослідження. Для вирішення питання про необхідність озолення проби було проведено розрахунки МВК на кожен продукт харчування, а також розраховано вагу сирого продукту, необхідного для отримання 0,01 кг золи на вимірювання.
Результати дослідження. За результатами розрахунків складено таблиці. До однієї увійшли продукти, активність яких може вимірюватися без озолення, а до другої – з озоленням. Користування та-кими таблицями надає можливість оптимізувати пробопідготовку для дослідження 90Sr спектрометричним методом. Із 50 груп продуктів харчування визначено 17, які можуть досліджуватись у нативному вигляді, що заощаджує час на пробопідготовку і збільшує продуктивність спектрометра.
КЛЮЧОВІ СЛОВА:
допустимі рівні вмісту радіонуклідів, мінімальна де-тектована активність, мінімальна вимірювана концентрація, продукти харчування
ЛІТЕРАТУРА:
1. Pro zatverdzhennia Derzhavnykh hihiienichnykh normatyviv «Dopustymi rivni vmistu radionuklidiv 137Cs ta 90Sr u produktakh kharchuvannia ta pytnii void», Nakaz Ministerstva okhorony zdorovia Ukrainy № 256 [On Approval of the State Hygienic Standards «Permissible Levels of 137Cs and 90Sr Radionuclides in Food and Drinking Water», Order of the Ministry of Health of Ukraine № 256], 2006 May 3. (Ukrainian). URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0845-06#Text
2. Pidhotovka rozrakhunkovykh zrazkiv dlia vymiriuvan na spektrometri enerhii beta-vyprominiuvannia serii SEB. Metodychnyi posibnyk [Preparation of computational samples for measurements on the spectrometer of beta radiation energies of the SEB series. Methodical manual]. Kyiv; 1999. (Ukrainian).
|