Довкілля та здоров'я | ISSN: 2077-7477 eISSN: 2077-7485 |
Номер: 2 (111) - ЧЕРВЕНЬ, 2024 - Сторінки: 48-53
Ретроспективний аналіз споживання основних груп харчових продуктів населенням України
Петренко О.Д.1, Гуліч М.П.1
1 ДУ "Інститут громадського здоров'я ім. О.М. Марзєєва НАМНУ", Київ
УДК: 613.26/.29:543.054:546.42
РЕФЕРАТ:
Мета: визначити можливість проведення досліджень радіонукліду 90Sr у продуктах харчування на відповідність ГН 6.6.1.1-130-2006 «Допустимі рівні вмісту радіонуклідів 137Cs і 90Sr у продуктах харчування та питній воді» без проведення концентрування методом озолення.
Матеріали та методи. У статті наведено методику розрахунку мінімальної вимірювальної концентрації продуктів харчування. За резуль-татами розрахунків визначено продукти, які можуть вимірюватися без концентрування. У роботі використовували аналітичні, статистичні та розрахункові методи дослідження. На етапі підготовки зразка для вимірювання часто виникає питання, в якому вигляді вимірювати зразок – нативному чи озоленому. Питомі активності харчових продуктів у нативному вигляді у багатьох випадках є нижчими за мінімальну вимірювану концентрацію (МВК)на спектрометрі. Щоб визначитись, яким чином готувати пробу на дослідження, перед початком роботи необхідно зіставити можливості спектрометра, мінімальну вимірювану концентрацію і допустимий рівень вмісту 90Sr у продукті дослідження. Для вирішення питання про необхідність озолення проби було проведено розрахунки МВК на кожен продукт харчування, а також розраховано вагу сирого продукту, необхідного для отримання 0,01 кг золи на вимірювання.
Результати дослідження. За результатами розрахунків складено таблиці. До однієї увійшли продукти, активність яких може вимірюватися без озолення, а до другої – з озоленням. Користування та-кими таблицями надає можливість оптимізувати пробопідготовку для дослідження 90Sr спектрометричним методом. Із 50 груп продуктів харчування визначено 17, які можуть досліджуватись у нативному вигляді, що заощаджує час на пробопідготовку і збільшує продуктивність спектрометра.
КЛЮЧОВІ СЛОВА:
допустимі рівні вмісту радіонуклідів, мінімальна де-тектована активність, мінімальна вимірювана концентрація, продукти харчування
ЛІТЕРАТУРА:
1. Zakhodym M. Prodovolcha bezpeka ta yiyi mistse u strukturi ekonomichnoyi bezpeky derzhavy [Food security and its place in the structure of economic security of the state]. Innovative Economy. 2022;(1):31-7. (Ukrainian). DOI : https://doi.org/10.37332/2309-1533.2022.1.4
3. Neshchadym LM, Povorozniuk IM, Lytvyn OV. Pravylne zbalansovane kharchuvannia yak osnovnyi faktor zdorovia molodi [Proper balanced nutrition as the main factor of youth health]. Economies’ Horizons. 2021 Dec 30;(3-4(18)):73-81. DOI : https://doi.org/10.31499/2616-5236.3-4(18).2021.246579
4. Balansy ta spozhyvannia osnovnykh produktiv kharchuvannia naselenniam Ukrainy [Balances and consumption of basic food products by the population of Ukraine]. Kyiv: Derzhavna sluzhba statystyky Ukrainy [State Statistics Service of Ukraine]; 2021. 57 p.
6. Pro zatverdzhennia Norm fiziolohichnykh potreb naselennia Ukrainy v osnovnykh kharchovykh rechovynakh i enerhii, Nakaz Ministerstva okhorony zdorovia Ukrainy [On the approval of the norms of physiological needs of the population of Ukraine in basic food substances and energy, Order of the Ministry of Health of Ukraine] № 1073, 2017 Sep 3. URL : https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1206-17#Text
|